Jeff Buckley

Igår satt jag som vanligt och lyssnade på randomlåtar i mitt Windows Media Player-bibliotek och av en slump (!) dök Jeff Buckley upp likt en oväntad härlig vindpust. Det var längesedan jag hörde honom senast, denne myt, legend rent av.
Jag håller hans skiva "Grace" som en utav världens bästa skivor, en otroligt fulländad platta. Buckley's röst är som ljuv sammet och sekunden när man börjar lyssna på honom är det som om man omedelbart transporteras till en egen liten bubbla där en fin liten kärleksritual mellan en själv och Buckley tar vid. När akten är fullbordad och Jeffs värld lämnar en likt en mamma lämnar sin nyfödda på en tågstation gör man allt för att hitta tillbaka dit igen och igen... Nu spårar jag ur.
Jeff Buckley var en otrolig talang och för er som inte är harcore känner ni säkert endast till hans tolkning utav Leonard Cohen's "Hallelujah". Var inte ledsna för det, jag kommer ge er lite nya karameller att smaska på.
Buckley dog blott 30 år gammal, år 1997, i en drunkingsolycka, människan Buckley dog men myten och hans musik kommer för alltid leva vidare.


@fotograf okänd


Idag är en bra dag

Var lite kreativ imorse så jag lekte runt med 2 bilder på Maartin och mig.

Övrig praktisk info: Maartin bär ett par solglasögon (pris 1400 kr) av märket Ray-Ban. Ray-Ban är ett varumärke från Bausch & Lomb som startades 1937 på uppdrag av flygvapnet i USA.
Jag bär en sweater (pris 1000 kr) av märket Sergio Tacchini. Sergio Tacchini är ett varumärke av just Sergio Tacchini, en italiensk tennisprofil som var aktiv på 50 och 60-talet.


Dagens humoristiska dialog från American Psycho

Patrick Bateman: Do you know what Ed Gein said about women?

Van Patten: Ed Gein? Maitre d' at Canal Bar?

Patrick Bateman: No, serial killer, Wisconsin in the fifties.

McDermott: So what did Ed say?

Patrick Bateman: When I see a pretty girl walking down the street I think two things. One part of me wants to take her out and talk to her and be real nice and sweet and treat her right.

McDermott: And what did the other part think?

Patrick Bateman: What her head would look like on a stick. [laughs]


Veckans TOPfivelista

Jag ger er läsare, denna oerhörda lista på de fem tuffaste varelserna i världen.

5. På femte plats har vi, Giant Hornets! Dessa farliga jättebin är makabra i sin existens på något sätt som fascinerar mig. Varför skapade Gud dem så stora? Här stridar de mot 30000 "vanliga" bin.


4. Pixiegroda! Att vara världens största groda/padda borde betyda pondus nog för att platsa på denna lista men inte bara det, dessa härliga varelser gillar att äta små söta möss till middag. Så här ser det ut! Obs, känsliga tittare varnas!


3. Enorm tusenfoting! Graciös och farlig på samma gång. I denna video får vi se hur den fångar en fladdermus.

2. Jättespindelkrabban och andra märkliga havsdjur. Havet är ett hotande mörkt helvete att leva i, det känns främmande men samtidigt spännande. Dessa djur vet inget annat än att befinna sig långt därnere, i en konstant nattvärld.


1. Dvärgar! Dessa varelser har fascinerat människor i all tid, de är kända för att arbeta i gruvor, bra på att smida vapen plus att de är elaka. Här ser vi prov på detta.

Further down the spiralAtt färdas framåt, mot en framtid som är nu, mot ett okänt mörker eller ljus.
Det är min text till denna min bild.
Ikväll orkar jag inte göra någonting. Ska in i djupsömnen nu och titta på svävande svarta dvärgar som skrattar frenetiskt likt talande duracellkaniner på LSD med namn som Hasse och Frasse.

Blir ni oroliga för min hälsa, no worries, ägnar mig blott åt ordbajseri likt Björn Ranelid.

Morgon

Imorse vaknade jag kl 6.20, solen lyste in genom fönstret och gav sig ifrån ett sådant där "somrigt" ljus som det kan ibland, en fågel sjöng sin morgonsång och jag gick upp.
Jag drog i mig protein och med en nyvunnen energi tog jag min antika cykel utan växlar (det känns dock som om man cyklar konstant i maxväxel på den) och begav mig till stadens nya gym där jag rodde i 7 minuter innan jag var död.
Min kondition är verkligen på topp. Valde istället bandet där jag försökte mig på någon sorts intervallträning i 20 minuter, springa för att sedan gå, advanced stuff. Fortsatte sedan med mage respektive armar, sedan cyklade jag hem i motvind och de 300 sista metrarna påminde jag om någon som håller på att lära sig cykla.

/Erik

Att söka nya intryck

Idag är jag på sådant här humör.Hur kommer det sig att man aldrig gråtit på en begravning men till en sådan här sång med tillhörande bilder kan man enkelt fälla ett par tårar.
Detta här är sådant som verkligen är skapande som berör människor. Sann konst.
Bilderna där barnen springer i vattnet är otroligt rogivande och vackra.
Barn, det enda oförstörda och ärliga vi har.

Tittar man under den kalla ytliga scen vi dagligen befinner oss på kan man se världen med helt andra ögon. Men det krävs att man verkligen öppnar ögonen ordentligt ibland, och letar, lämnar TV4 för en stund.

/Erik

3 testosteronfyllda videos


 

Vår

En simpel effekt men en effektiv sådan. Denna är från 2008.


Hiphop for dummies (som jag)

Mitt musiklyssnande sträcker sig ifrån Beethoven till Black Metal. Jag har studerat de flesta genres med hjälp av diverse forum och fått tips om nya artister här och där. Ibland har man hittat en godbit man fastnat för och sedan utforskat liknande stilar och kanske hittat ytterligare något nytt. Ja musiklyssnande är en rolig del av ens vardag.

En genre jag dock haft svårt för i många herrans år är, hiphop.
Jag har tidigare funnit det ytterst ensidigt och variationsfattigt men för cirka ett år sedan tänkte jag att jag skulle ge det ett ärligt försök så jag lyssnade igenom ett stort antal klassiska album inom genren.
Hiphop är ett stort begrepp, ungefär som rock. Personligen gillar jag de lite tyngre rösterna, de med karaktär och något ordentligt att säga. Men precis som med flera andra genres handlar det om humör, vad man är sugen på just då och i vilket sammanhang.
För att hitta de riktiga guldkornen får man gräva lite, tålamod är en dygd och jag hade gott om tid.
Här är lite av vad jag har funnit och fastnat för lite extra.

Mobb Deep : En av de absolut bästa rösterna inom hiphopvärlden med en del otroligt sköna "beats". En personlig favorit.

Immortal Technique : Politisk rappare ursprungligen från Peru, höjdpunkten är denna låt med en hjärtskärande tung text.

 

The Notorious Big : Legend inom genren, lyssnade igenom hans skiva "Ready to die" som anses vara en klassiker men jag fann den ganska splittrad dock med en hel del bra låtar ändå. Alla har säkert hört storyn om "kriget" mellan honom och 2Pac vilket slutade med att båda blev mördade 1996 respektive 1997.

 

Hollywood Undead : Ny grupp med 6 killar, marknadsanpassade som fan och kör någon sorts "partyhiphop med vissa Linkin Park-vibes", texterna är grymt ytliga (men roliga). Rent generellt för en inbiten hiphoplyssnare är det väl inget särskilt bra "rappande", dock finner jag musiken otroligt skön och hela deras album "Swan Songs" som släpptes i höstas är superbra. Kan varmt rekommenderas.

 

2pac: Poet och gangster som rappade om samhället han levde och dog i.
Three 6 Mafia : En grupp med extrema texter (som de nog inte tar särskilt seriöst) som är otroligt komiska, jag finner dock musiken rätt så trevlig. Observera den ena MC'ns "grill" i munnen, otroligt vackert och "pimpigt".

 


Powerwalk

Vackert väder och jag är på väg ut (powerwalk på hög nivå med betoning på hög). Tar med kameran och om jag hittar något intressant på vägen så lägger jag upp det ikväll.
Men fram tills dess så postar jag två gamla bilder skapad från en och samma bild (om ni inte redan förstod det),

/ErikOm artens framtid

Jag satt och tittade igenom en extern hårddisk med en massa gamla foton och hittade denna bild jag tog i Frankrike år 2004.
En bortglömd bild kan man säga, på en bortglömd person.
Varför behöver människor tro på något? Ger det dem hopp om att leva vidare efter sin egen död?
Alla får ha sin tro, det ska ingen få ta ifrån dem, men kan verkligen alla svar redan finnas klara i en gammal avdammad bok?

I min värld är vi blott små bakterier i ett enormt universum, en kravlande reptil (om det ens) som söker efter att fortplanta oss och endast det.
Jag är också helt övertygad om att vi kommer att ta kål på oss själva, hela mänskligheten då. När det händer vet jag inte men inom en ganska snar framtid skulle jag tro. Betänk att människan (rasen homo sapiens) existerat i cirka 200000 år och det är först de senaste 150 åren som den tekniska utvecklingen tagit ett helt enormt oroväckande kliv framåt.
Befolkningen på vår planet har ökat lavinartat och naturen hinner inte med. De flesta andra arter på vår jord trängs undan och dör ut, pga människans medfödda egoism. Men allt detta är ju helt naturligt och logiskt, likaså kommer vår undergång gå hand i hand med allt det här. Då kan inte våra Gudar hjälpa oss, för glöm inte, ni är er egen Gud.
Men fram tills dess, surfa så mycket porr ni kan.

Ibland har man tid att reflektera över sådant här och idag är en sådan dag.


Senare i veckan kommer jag och Maartin presentera vårens och sommarens herrmode. Så alla där ute i vårt avlånga jävla land, nu har ni något att se fram emot.
Maartin kommer över han att göra en del gästinlägg här i bloggen där han delar med sig av sina tankar om kärlek och poesi.

/Erik


En lille lille dikt

Så drivs vi...

Så drivs vi, vilsna själar, fram 
från lägerbål till lägerbål,
vet ingenting om nästa rast
och ingenting om resans mål
vet, att här växlar natt och dag,
tung kväll och väldig soluppgång,
och att vår resa än syns kort
och än för obarmhärtigt lång.

Jo, vi vet mer: en sömnlös natt
lyssnar vi tyst i hemlig skräck
in i vårt inre, till ett sorl
som av en underjordisk bäck
eller en snäckas svaga sus,
där ändå hela havet hörs,
och i vår bävan slutar vi
att fråga vilken väg vi förs.


Så drivs vi, vilsna själar,
fram från lägerbål till lägerbål,
vet ingenting om nästa rast
och ingenting om resans mål,
men känner att vårt hjärta dras
oemotståndligt utan val
in mot ett okänt hemmets hav,
som sorlar djupt i snäckans skal.
- Karin Boye

En varm och kall plats - En novell av Erik Hag

(Ursäkta radbrytningen, blev lite fucked up när jag publicerade den i bloggen)


Del 1

Hon lämnade staden bakom sig, den utbrända staden. Ljuset var knappt nu.
Hon följde jättelika döda träd, förvridna svarta grenar växte ut som om de
hade fått sitt liv åter, en onaturlig syn i ett vanligtvis vackert landskap.
Kilometer efter kilometer i detta kolsvarta land, den gamla bördiga jorden
var ett minne blott, rester av intorkade människokroppar gjorde avtryck här
och var i denna förruttnade värld. En värld som var på väg att sluta andas,
en gång för alla. Ovanför henne fanns en kompakt hotande dimma. Solen
gjorde fortfarande sig synlig dock, små strimmor av ljus som kom igenom denna
vägg av spöklik ondska. Det var som om den gud om han någonsin funnits
tröttnat, slutat beskydda sin skapelse och lämnat in för gott, eller
förlorat en kamp mot något större, något värre.
Mitt i detta levde en flicka, blott fyllda 11 år. Hennes namn var oviktigt,
en ofrivillig överlevare. Det var ren tur att hon undkommit vreden från det
där okända som en dag hade infunnit sig väldigt plötsligt.

Det hade hänt så fort. Den unga flickan och hennes mor hade befunnit sig i
en bilkö söder om staden. En trafikolycka hade stannat upp flödet av bilar
som alla skulle någonstans. Flickan hade suttit där bak, förundrats av
musiken från hörlurarna, diggat med, tittat ut genom fönstret då och då,
undrat när trafiken skulle börja rulla igen.
Mamma verkade vara stressad, som vanligt, och då var det bäst att inte säga
något, orkade liksom inte engagera sig då. Troligtvis skulle hon inte
lyssna då hon var så upptagen med allt som innefattade vardag och livet, få
det att funka bit för bit, få tid. Flickan förstod att det var svårt då
hennes mamma var ensamstående och med ingen lön att tala om så var
möjligheterna små. Men helst av allt ville flickan att mamma någon gång
skulle se henne, ge henne uppmärksamhet, visa något, vad som helst, men
varken glädje eller sorg existerade då hon befann sig i något sorts
känslolöst mellanläge.
Nu satt hon där och tittade. Det var en solig dag, himlen var sådär klarblå
den kan bli vissa dagar när alla förhållanden är sådär härligt perfekta.
Och inte ett moln syntes till.
Hon tog av sig hörlurarna, lade dem bredvid sig, skruvade på sig för att få
till en bättre sittställning och sedan, blundade.
Hur lång tid kommer detta att ta egentligen? Mamma muttrade något ohörbart
i framsätet och frustrationen i bilen växte.
Kanske var det en lastbil som hade vält och placerat sig på ett inte så
strategiskt vis mitt på vägen och att bogsera bort en sådan jätte tar väl
en bra stund.
Perfekt läge för att drömma sig bort som barnet gjort så många gånger förut.
I en skog sittandes på en hästrygg, håret fladdrandes i vinden då det
väldiga djuret rörde sig i ritt framåt, fort, fort, som en liten flicka kan
drömma. Verklighet för några, fantasi för de flesta.
När hon öppnade ögonen nästa gång såg hon något som hon aldrig skulle
glömma, en syn så förbannad att den skulle förfölja henne, förfölja henne
för alltid.
På ett oförklarligt vis var det som om temperaturen steg under ett litet
ögonblick då det sved till ordentligt på flickans panna och händer.
Sekunder senare stod nästan allting i brand och brinnande människor började
vrida sig krampaktigt här och där. Vansinniga skrik inte helt olikt de
skrämda grymtningar som kommer från grisar som ursinnigt plågas till döds
kunde höras på vägen. Stekheta rykande människor stapplade ut från sina
fordon för att sedan falla ihop på asfalten likt små sönderbrända
köttbitar.
I panik kastade sig flickan ut från den rykande bilen och när kroppen
träffade marken var det som om hon befann sig i ett vansinnigt inferno. På
något mirakulöst vis kom hon bort från flammorna utan en skråma på kroppen
men när hon hostande vände sig om såg hon mammas rykande kropp i våldsamma
plågor. Ansiktet grimaserade krampaktigt och håret brann som om någon hade
hällt litervis utav bensin på det för att sedan tända på.
Flickan stapplade bort från bilen och med hettan flämtandes i nacken ökade
hon takten fort.
Gråtande såg hon på avstånd hur elden slukade bil efter bil.
Efter ett tag hade flammorna lagt sig och endast rök steg upp emot himlen
som inte längre var blå utan hade fått en grå- och rödaktig ton. Vägen såg
ut som om en enorm granat hade slagit ner i den och förstört nästan allt.
Doften av bränt kött och ljummen smält plast lade sig som en kompakt dimma
över platsen. Det enda som hördes var små plågade läten här och var men de
ebbade fort ut. Flickan stapplade vilset omkring bland de utbrända bilarna,
tittade och försökte förstå vad som hade hänt, men inga svar kom till
henne. Hennes fötter gjorde små vackra avtryck i askan på marken.
"Mamma, måste hitta henne."
Flickan fann henne fort.
Den formlösa svarta kropp som en gång varit hennes mamma låg på sidan med
ansiktet mot betongen. Det som fanns kvar utav benen och armarna bestod nu av
små bisarra stumpar likt en deformerad dvärg. Nästan såg det ut som om ett
djur slitit av dem men den stickande doften av bränd hud talade annorlunda.
Flickan gick runt kroppen för att få en glimt av ansiktet men inte mycket
fanns kvar. Sedan föll hon ihop som en säck potatis, pladask. Gråtande och
med en hjärna som inte visste hur den skulle reagera låg hon kvar länge,
länge. Blundade.

När hon vaknade igen hade det börjat regna, små strimmor av vatten rann ner
längs hennes mammas utbrända panna och de tomma ögonhålorna fylldes snabbt.
Regnet som slog i asfalten var allt som hördes och kvällens mörker var inte
långt borta.
Flickan ville inte se sin mamma ligga ute på en sådan här plats så i ett
hopplöst handlande försökte hon dra kroppen in under bilen men krafterna
räckte inte till. Hon grät igen. Efter ytterligare ett misslyckat försök
lät hon det vara. Kanske kunde hon återvända senare för att ge sin moder
någon sorts värdighet, någon sorts begravning.
Klädd i endast en tunn jacka och en liten kjol för barn behövde hon röra på
sig. Det var kallt nu.
Utmed vägen växte fälten och sedan skogen fram som var hotande och mörk.
Stora groteska granar och fallna brända träd såg inte inbjudande ut på
avstånd så hon beslutade sig för att följa vägen, för att hitta någon,
något.
Kilometer efter kilometer såg allt likadant ut, en eldhärjad och mer eller
mindre utplånad stig bestående utav bilvrak, aska och ännu mer aska.
Flickan vandrade fram så gott hon kunde, hennes krafter var inte stora och
hon behövde någonstans att sova, hitta något att äta.

Fortsättning följer.


Två dofter utav sommar

Ett av mina stora intressen är bildskaperi. Oftast är drömmen bättre än verkligheten och detta faktum speglar sig i de flesta utav mina bilder. Kommer kontinuerligt att posta nya bilder här i min tuffa blogg.

Detta är mina två senaste alster.
Först, en gammal bild som jag ursprungligen tog på Gran Canaria år 2006 och som jag gjort flera remakes utav efter det.
Enjoy! (förhoppningsvis)Detta är en bild jag kallar "Sommarblommor".


R.I.P Powerbits.org

I kölvattnet efter domen mot Piratebay har alltså den svenska torrentsidan Powerbits.org lagt ner för gott.
Powerbits var som en god vän, en som aldrig svek, en som man alltid kunde lita på när torsdagskvällen var tråkig och man behövde se på något nytt.
Flera andra sidor har också stängt ner, bland annat piratebits som även den var en trevlig prick. 
Jag förstår dem dock, att bli jagade likt höns på väg mot en dyrköpt slakt är inget vidare.
När det läggs massvis med resurser för att jaga nätpirater samtidigt som vidriga våldtäktsmän och pedofiler går fria är det något som är väldigt snett här i samhället.

Nåja, orkar inte gå in på det mer, hur som helst är det sorgligt att detta ställe går i graven, denna källa för ny musik och nya upplevelser.
Som tur är finns det ju fler ställen att dra hem ifrån, dock kändes powerbits.org som den absolut snabbaste trackern där ute.

Jag tillägnar denna låt till Powerbits.org.

 

/Erik


Dagens Låttips

Lisa Miskovsky - Still Alive


Prypiat

Ett ämne som alltid intresserat mig har varit gamla fabriker, tunnelbanor, underjordiska komplex samt övergivna städer, så kallade spökstäder. Det finns något spännande med allt det här, att kunna utforska sådana här ställen (mer än i Fallout 3) verkar otroligt spännande.
När olyckan i Tjernobyl skedde 1986 var den närmast belägna staden Prypiat, bestående utav ca 50000 människor som på 2 dagar fick evakuera sina hem för att aldrig mer kunna återkomma. Människor som kanske bott där i hela sitt liv fick lämna allt de kände till och bosätta sig på ett helt nytt ställe, 50000, det är en massflykt utan dess like. Några dog direkt och flera andra utav dessa människor fick dessutom cancer på köpet,
Strålning finns där fortfarande och staden är såklart obebodd.
På något sätt ligger det en mystisk slöja över allt det här, tänk att spendera en natt i denna stad, i detta hotande mörker.
Vad ensamt, men spännande.

Så här ser det ut där idag, Prypiat.


Nu blir det film, Body of Lies, har inte direkt några förväntningar då storyn känns igen från tidigare filmer.

/Erik

NIN

Min mailbox svämmar fullständigt över med frågor från både tjejer och killar, till er kan jag bara säga såhär, lugn, jag kommer besvara era tankar och funderingar, här på bloggen! Men inte idag.

Idag tänkte jag berätta en liten historia om ett band som jag tycker väldigt mycket om.
Man kan säga att detta band har bidragit på många vis till hur jag har blivit stöpt, hur jag har formats likt lera som knådats, till något unikt, men inte alltid så vackert. En människa, med både brister och ljus, likt de flesta.
Allt man ser och hör, hur man spenderar sin tid, formar en, dock finns det en del små element här och var som man fastnar lite extra för. Man kan likna det vid när man kommer in på Konsum och ska handla tomater, man står där och tittar på de små grönsakerna och väljer ut dem man tycker ser bäst ut, plockar ut godbitarna. Skiljer agnarna från vetet.
Bland många hundra bra band finns det ett fåtal som är sådär, magiska.

Nine Inch Nails består egentligen utav en person, Trent Reznor.
Det är en man som har förmågan att skriva texter med djup och innehåll.
Han gör musik som suger sig fast likt en igel och som sedan vägrar att släppa taget.
Musik som går rätt in i hjärtat.
Jag tänkte presentera några låtar som betyder lite extra för mig, låtar som jag har spenderat många kalla och varma nätter tillsammans med.

"Something I can never have" är låten som startade det för mig, det var den som fick mig att köpa min första skiva med detta band, därför vill jag visa den. Året var 1994, jag var 14 år, men låten var redan 5 år gammal.

 

"Closer" var en av flera hits på "The Downward Spiral" från 1994. Skivan som i folkmun var den som förde industrirocken ut i stugorna och som rent krasst räknas som NIN's huvudnummer och även en utav världens absolut bästa skivor totalt sett, i alla fall för mig. Just "Closer" är en klassiker och videon är fantastisk. Det groteska, det annorlunda och fula blir till något vackert här.


"Leaving Hope", en låt att gråta till."Right where it belongs" 

See the animal in his cage that you built
Are you sure what side you're on?
Better not look him too closely in the eye
Are you sure what side of the glass you are on?
See the safety of the life you have built
Everything where it belongs
Feel the hollowness inside of your heart
And it's all
Right where it belongs

What if everything around you
Isn't quite as it seems?
What if all the world you think you know
Is an elaborate dream?
And if you look at your reflection
Is it all you want it to be?
What if you could look right through the cracks?
Would you find yourself
Find yourself afraid to see?

What if all the world's inside of your head
Just creations of your own?
Your devils and your gods
All the living and the dead
And you're really all alone?
You can live in this illusion
You can choose to believe
You keep looking but you can't find the woods
While you're hiding in the treesMå väl!

/Erik

Ape is loose!

Välkomna ska ni vara till min färska blogg här i Cyberspejs intressanta men sjuka boning.
Detta är inte min första blogg utan min andra. Anledningen till att jag skapar en ny är helt sonika att jag känner att jag inte kan stå för mitt tidiga skrivande längre så vi låter den falla i glömska någonstans där Internet är som mörkast.

Hur som helst, det första jag skulle göra när jag skapade denna blogg var att komma på ett lämpligt namn till den.
De första fem namnen jag ville ha var redan upptagna och redan då funderade jag på att lägga ner allt men sedan scrollade jag igenom Windows Media Player för att titta till låtlistan för att komma på något annat häftigt namn till bloggen och jag föll för, just det, Ape is loose! Låten heter egentligen "An Ape is loose" men jag kör lite svengelska och tog bort "An".

Vad ska då denna blogg behandla? Jag gissar på att ni är förväntansfulla till max nu när jag ska berätta detta men lugn, det kommer nu.
Ett återkommande tema kommer vara "Dagens Outfit" där jag helt enkelt kommer presentera vad jag har på mig.
Det är väl egentligen det enda återkommande temat jag kommer på i dagsläget men jag jag kommer även skriva ner mina tankar och funderingar kring diverse ämnen när det faller mig in och eftersom jag är en gud när det gäller musik (dock kan jag inte spela ett jota) kommer jag att rekommendera låtar.
Jag kommer INTE skriva om saker som är ointressanta såsom vad jag åt till middag och jag kommer heller inte skriva hur min avföring såg ut senaste gången jag tömde min tarm.

Avslutar detta premiärinlägg med en låt jag älskar.

Må väl!

/Erik


RSS 2.0